LÁCACSÉKE

2010 szeptemberétől azok a hírek és képek kerülnek ide, melyek feltöltési-korlát miatt már nem helyezhetők el a www.lacacseke.hu oldalra. Az új hírek, információk az Oldalak (menü) pont alatt találhatók

 A cikk megjelent a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás időszaki térségi hírmagazin, 2014. júniusi számában; készítette: Téglásné Renyó Éva Katalin 

 

Egy falunapi rendezvényen csodálattal néztem egy régi ismerősöm önfeledt szórakozását. Ismerve múltját, jelenlegi helyzetét megkérdeztem, hogy készíthetek-e vele egy interjút. Örömmel mondott igent a felkérésemre.                                                               Gatyás Veronika gyermekként az akkor még virágzó Monyhatanya külterületen élt népes családjában, mostohagyermekként, nehéz körülmények között, de egészségesen.

Kedves Vera! Mi történt veled családból való kikerülésed óta?            - Családot alapítottam, 1994-től 4 gyermeknek adtam életet, és neveltem őket édesapjukkal Monyhatanyán. Az idő multával egyre gyakrabban lettek egészségügyi problémáim, gyakran voltam kórházban.

Az egészségügyi problémáim következménye volt az élettársi kapcsolatom megromlása. Egy gyermekem intézetben nevelkedik, hármat édesapjuk nevel már új családjában. Egyedül maradtam család, és támasz nélkül. 2003-ban térd alatt mindkét lábamat amputálták érszűkület és fagyás miatt.

Hogyan tudtad feldolgozni ezt a sok lelki sérülést?                               - A műtét után sokáig voltam kórházban, ahol pszichésen is kezeltek. 2005-ben a Sátoraljaújhelyi Kórházból az Ököritófülpösi Rehabilitációs Intézménybe lettem beutalva , ahol több hozzám hasonló sorsú emberrel ismerkedtem meg, többek között a párommal is, aki a mai napig társam és ápolóm. Itt sajátítottam el a keresztszemes kézimunkázást, nyaklánc-, karkötő-, telefontartó készítésének fortélyait. Az intézetből való távozásunk után a Lácacsékén élő nővérem fogadott be. A helyi körzeti orvos Dr. Salamon Sándor és Sipos Zoltánné jegyzőnő közreműködésével 2009-ben kerültünk a Vámosújfalui "Búzavirág Alapítvány"-hoz, ahol három évig voltunk.

Mivel foglalkozik az az alapítvány?                                                      - A Búzavirág Alpapítvány vakok-, és gyengén látók valamint mozgássérültek bentlakásos intézménye. Az ott élők számára lehetőséget nyújtanak kézműves mesterségek elsajátítására, de vannak itt szájjal, és lábbal festő testi fogyatékos embertársaim is. Nyáron gyermekek számára is biztosítanak táborozási lehetőséget. Itt tanultam meg szőni, kerámiát festeni, kosarat fonni. Az itt megszerzett tudásomat szívesen kamatoztatnám a helyi közösség számára segítségként, amennyiben van rá igény.

 Három év után hogyan alakult az életed, mivel töltöd szülőfaludban a mindennapokat?                                                           -Az említett alapítvány segítségével sikerült saját lakáshoz jutnunk Lácacsékén. A kapcsolat nem szakadt meg, sőt a mai napig segítséget nyújtanak számunkra a mindennapi megélhetéshez.

Ezt hogyan érted?                                                                                    -Német Márta intézményvezető asszony bútorokkal, egyéb berendezési tárgyakkal, ruhaneművel segít. Megoldotta azt is, hogy itthonról tudjak dolgozni. Szövőszéket biztosított számomra, és rendszeresen biztosítja a háziszőttes készítéséhez szükséges alapanyagot és elszállítja a kész szőnyegeket. Végtelenül emberséges és segítőkész, amiért ezúton is szeretnék neki köszönetet mondani. Most már újra van értelme az életemnek. Azon túl, hogy saját megélhetésemet tudom biztosítani, maradandó értéket tudok nyújtani a munkámmal és így nem érzem magam feleslegesnek, tehetetlennek. Testi fogyatékosként és úgy, hogy az élet által okozott lelki sebeim már soha nem fognak behegedni, ki merem jelenteni, hogy teljes értékű emberként élek. Itt szeretném még elmondani sorstársaimnak, hogy soha nem szabad feladni és hálámat kifejezni azoknak az embereknek, akik munkájuk révén, vagy szabad akaratukból, de önzetlenül segítenek a rászorulókon.

Kedves Vera! Köszönöm az ajánlatot a kézműves foglalkozásokhoz való segítségre vonatkozóan és azt, hogy nyilatkozatoddal bíztatást, reményt nyújtasz a hasonló sorsúak számára

Kívánok számodra a továbbiakban is kitartást, erőt és jó egészséget!

 veronika.jpg

2016.01.15.

F.E.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 69
Heti: 128
Havi: 1 923
Össz.: 313 136

Látogatottság növelés
Oldal: "... SOHA NEM SZABAD FELADNI"
LÁCACSÉKE - © 2008 - 2024 - lacacseke.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »