LÁCACSÉKE

2010 szeptemberétől azok a hírek és képek kerülnek ide, melyek feltöltési-korlát miatt már nem helyezhetők el a www.lacacseke.hu oldalra. Az új hírek, információk az Oldalak (menü) pont alatt találhatók

SÁROSPATAK ÉS VIDÉKE, 1933

 

A BODROGKÖZI GAZDASÁGI VASÚT

 

            "Az 1913.-14. években létesült a már 1905 óta sürgetett Bodrogközi Gazdasági Vasút Patak végállomással, amelyet 1927 októberében Ujhellyel kötöttek össze, hogy 1930 októberében összeköttetést nyerjen a balsai híd megépítésével Nyíregyházával, illetve a nyíregyházvidéki vasútakkal. A híd állami költségen, de a Bodrogközi Vasút Rt. anyagi hozzájárulásával épült s mint közúti híd 1931 júliusban nyílt meg (tehát vonat előbb ment rajta.) Így a fában és kőben szegény Szabolcs ez anyaghoz hozzá tud jutni, viszont a terményekben behozatalra szoruló Zemplén így azokkal is elláthatja magát. Tehát a cserére alkalmat adott a vasút. Jelenleg a Tröszt kezeli a részvénytársaság helyett a bruttó bevétel 5%-a fejében. A társulat ügyvez. igazgatója Szesztay László egy. tanár. A Bodrogközinek van 4 motorkocsija, 9 személykocsija, 130 teherkocsija s 2 tüzes mozdonya. De most össze van keverve a használat szempontjából a Nyíregházival a kocsianyag és a személyi szolgálat, úgyhogy pl. az igazgató Níregyházán is, Patakon is teljesít szolgálatot. De a pályafenntartás az egyes vasútak terhe. (1923 dec. végéig régi szerződés volt a Tröszt és a kisvasút közt érvényben. A bevétel ellenőrzése mindkét vasútra nézve itt történik Patakon a kirendeltségen.

Eddigi hivatalfőnökök:                                                                                    Freid Sándor, Szőnyi Jenő, Geiczai Cornides, Gábor Sándor.

Mostani hivatal-személyzet:                                                                            Boros Adolf üv. ig., Udvardy Lajos, Rácz Miklós, Veres Gizella.

Pályafenntartási főnök: Nagy János.

A forgalom emelkedőben van, ami mutatja e vasútnak a Bodrogköz szempontjából való fontosságát.

Elnöke: gr. Mayláth József."

====================================================

 

palhaza.jpg

A kép innen származik.

 

emlek.jpg

A kép innen származik.

 

KISVASÚT

HEGYKÖZI KISVASÚT

YOUTUBE

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 69
Heti: 113
Havi: 1 908
Össz.: 313 121

Látogatottság növelés
Oldal: A BODROGKÖZI GAZDASÁGI VASÚT
LÁCACSÉKE - © 2008 - 2024 - lacacseke.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »