LÁCACSÉKE

2010 szeptemberétől azok a hírek és képek kerülnek ide, melyek feltöltési-korlát miatt már nem helyezhetők el a www.lacacseke.hu oldalra. Az új hírek, információk az Oldalak (menü) pont alatt találhatók

 

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 1989. december 03.-i számában; írta Farkas Zoltán

Harangszentelés Lácacsékén

     November 5.-én Bodrogköz nagymúltú gyülekezetében, Lácacsékén sokan sereglettek egybe, hogy együtt örüljenek az 1986 karácsony estéjén elnémult harang megszólalásának.

     Kürti László püspök igeolvasása és imádsága után, a harangot a gyülekezet éneklése közben felhúzták régi helyére.

     A templomban Czinke Zoltán esperes imádsága után, Kürti püspök igehírdetése következett. A Máté 11:28-30 alapján arról szólt, hogy Krisztus mindannyiunkat hív, a harang ércnyelve is ezt a hívást közvetíti. Kötelezzük el magunkat az Ő követésére. Legyünk alázatosak, Jézus lelkületével éljünk és szolgáljunk. Az igazi megnyugvás Istenben van. Augustinus szavai szerint: "Magadra nézve teremtettél minket, és nyugtalan a szívünk míg nyugalmat nem talál Benned."Ez a belső nyugalom nem tétlenség, hanem másokért való fáradozás is.

     A templomi ünnepélyen Czinke espres köszöntötte az egyházkerület elnökségét, Vécsi István tanácselnököt, Pásztor Béla csékei görögkatolikus parókust és a megjelent ref. lelkipásztorokat.

     Kovács József helybeli lelkész beszámolt a harang újjáöntéséről, a templom és a parókia felújításáról. Az elmúlt évtizedekben az egykor ezerlelkes gyülekezet tagjainak száma kétszázra csökkent a ki- és elvándorlások miatt. Az évi 120 ezer forintos költségvetéssel gazdálkodó gyülekzet ennek többszörösét adta ki a mostani tatarozásokra. Segítségükre síetett egy Lácáról az USA-ba távozott atyafi -Stephen Fülöp- 1000 dolláros adományával, a zempléni egyházmegye gyülekezetei 50 ezer forinttal. Ezután Kovács Zsófia -a lelkipásztor középső gyermeke- elszavalta Baja Mihály: "Szól a harang" című versét.

     Dr. Újszászy Kálmán egyházkerületi főgondnok elmondta, hogy szívesen jött a meghívásra: -"Húzták emlékei." Évtizedekkel ezelőtt ugyanis dr. Szabó Zoltán tanártársával, mint cserkészek gyalog bejárták a Bodrogközt. Szívesen látták őket a lácai parókián, mély nyomot hagyott bennük Kató János kántor-tanító vendégszeretete, -aki Szepsiszentgyörgy szülötte volt-, s akinek hatása a falu szellemi, lelki arculatára máig meglátszik. Vécsi István tanácselnök arról beszélt, hogy napjainkban a község, de az egész társadalom is sok területen igényli az egyházak segítségét. Pásztor Béla görögkatolikus lelkész üdvözlő szavai után, a jelenlévő lelkipásztorok kívántak áldást a gyülekezetre, a lelkipásztorra és családjára.

- - -

Az eredeti újságcikket Fogas Imréné, Irénke néni bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk!

 Eredeti újságcikk

 

harangszenteles9.jpg Kürti László Püspök

 

harangszenteles8.jpg Czinke Zoltán esperes

 

harangszenteles7.jpg

Vécsi István tanácselnök

 

harangszenteles4.jpg

 

harangszenteles3.jpg

 

harangszenteles5.jpg

 

harangszenteles1.jpg

 

 harangszenteles6.jpg

 

harangszenteles2.jpg

 

2014. 10. 26.

FEWeblap látogatottság számláló:

Mai: 71
Tegnapi: 69
Heti: 140
Havi: 1 935
Össz.: 313 148

Látogatottság növelés
Oldal: HARANGSZENTELÉS 1989
LÁCACSÉKE - © 2008 - 2024 - lacacseke.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »