LÁCACSÉKE

2010 szeptemberétől azok a hírek és képek kerülnek ide, melyek feltöltési-korlát miatt már nem helyezhetők el a www.lacacseke.hu oldalra. Az új hírek, információk az Oldalak (menü) pont alatt találhatók

 

 

A cikket írta: ifj. Naár Ferenc, Hercegkút

 

Nyitott pincék napja - Az akác illata Kisgéresen

 

 "Az idén 2012. május 19-én rendezte meg negyedik alkalommal Kisgéres önkormányzata a nyitott pincék fesztiválját.

 

 

Úgy alakult, hogy az éven erre (2012.május 19.) a hétvégére rengeteg program jött össze a falunknak nagyjaink Franciaországban ápolták a testvéri kapcsolatot, a népi táncosaink Lengyelországban vendégeskedtek és öregbítették Hercegkút hírnevét.

 

Mi egy kis társasággal Szlovákiába látogattunk, a tőlünk 45 km-re lévő Kisgéresre, Furik Csaba a géresi polgármester úr és Géresi Pál jó barátunk meghívásának eleget téve. Utunk célja, hogy részt vegyünk a falu egyik legnagyobb rendezvényén az: Az akác virágzás ünnepén.

 

A fesztiválnak az akácfával sűrűn benőtt kisgéresi pincesor adott helyszint. Két órakor már alig találtunk parkoló helyet a pincesor előtt. A rendezvény még nem kezdődött el, de már mindenki tudta a dolgát. Magyar népviseletbe öltözött asszonykórus az információnál árulta a jegyeket, a pincék között az óvodások utoljára próbálták éneküket, egy kalapos, bőrmellényes bácsi gulyáslevest mért éppen egy hosszú sornak, mellette pedig fokhagymás bőrös virsli sistergett szabadtűzön úgy, hogy az akác illatából semmit nem lehetett érezni.

Már ez is elég lett volna ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat, de amikor a polgármester megnyitója után a 3-5 éves gyerekek kiálltak a színpadra, mint az orgonasíp és magyar nótákat énekeltek azért az, jó volt.

 

Csaba a műsor alatt megvendégelt minket egy gulyással. Közben beszélgettünk Géresről, a pincékről, az elnyert közös határon átnyúló pályázatról. Megtudtuk, hogy a pincesoron 81 pince található több mint 350 pincetulajdonossal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy lejárata van a pincének, de nem ritka, hogy 13 pinceág is található azon belül. Egy – egy nagyobb részt például annyi felé osztottak ahány örökös volt a családban. Hallottunk a híres Géresi kövekről, amiből a több mint 600 éves pincék homlokzatát építették fel úgy, hogy semmilyen kötőanyagot nem használtak hozzá.

 

 

Közben a helyi citera együttes mutatkozott be a színpadon, mellettük egy hosszú asztalon a helyi specialitást a „Géresi bélest” árulták az asszonyok, káposztásat és túrósat.

Polgármester úr elmondta még, hogy 17 pince van nyitva és azokban 36 fajta szőlőből készült bort kóstolhatunk, Furmintot, Hárslevelűt de Polyhost, Biankát és Zengőt és még nagyon sok vöröset is.

A bélesek után célba vettük a pincéket. Sorra látogattuk az alacsonyabbnál alacsonyabb pincéket, volt ahova guggolva lehetett csak bejutni. Mindenki büszkén kínálta a legjobb borait.

 

 

Az utolsó pince ahova még betértünk a Géresi Pálék pincéje volt. Itt már a helybeli emberek énekeltek a vendégekkel. Egy igazán hangulatos gasztronómiai este volt. Úgy gondolom, ide minden évben ki kell nézni, ha virít az akác."

 

 

 

 

A Fényképeket Naárné Stumpf Erika készítette.

 

 

Kisfilm a pincesorrólWeblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 69
Heti: 86
Havi: 1 881
Össz.: 313 094

Látogatottság növelés
Oldal: HÍREK A SZOMSZÉDBÓL - KISGÉRES
LÁCACSÉKE - © 2008 - 2024 - lacacseke.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »